Favorit pajen
Jeppe har fixat och trixat på min blogg och detta är resultatet :) mycket nöjd!
Tänkte dela med mig av ett recept på en paj som är supergod. (Det kan dels bero på att den innehåller fullt med smör och grädde xD) En kaloribomb med andra ord :) men å andra sidan så är det bra kalorier i måttliga mängder, enligt mig, från äkta råvaror.
Skink/Räkpaj
Botten:
- 3dl mjöl (½ fullkornsvetemjöl, ½ grahammjöl)
- 125 g smör
- 1-2 msk vatten
1. Knåda ihop smör och mjöl till en smulig deg.
2. Tillsätt vattnet och knåda så att degen blir fast
3. Tryck ut degen i en pajform och lägg in i kylskåpet ca. 20 min
Fyllning:
- 3 ekologiska ägg
- 1 dl ekologisk mjölk
- 2 dl grädde
- 2-3 dl riven ost
- ca. ½ paprika (ev. lite mindre)
- En påse tinade räkor ca. 180 g (Eller skinkstrimlor)
- ca. 1 dl purjolök
- 1krm svartpeppar
- Färsk dill eller andra kryddor/ örter efter egen smak
1. Ta ut det färdiga pajskalet och nagga det lite med en gaffel så blir det mindre luftbubblor
2. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor. Tillsätt osten i stanningen.
3. Skär paprikan i små bitar.
4. Häll räkor, purjolök och paprikan jämnt på pajbottnet.
5. Häll över stanningen
6. Grädda i 200 grader ca. 35-45 min (beror på ungstypen)
7. Ät och NJUT :)
Receptet är mesta dels taget ur Marthaförbundets "kokbok för alla" , dels ur eget huvud.
Ingen bild på pajen, tyvärr! Kommer säkert i ett senare skede :)
Men letade istället igenom min hårdskiva och hittade dethär:
Haha x) Jeppe och jag sommaren 2009.
Jag och Cessi i underbara Källviken! Sommar -10
Raseborgsruiner. Sommar -10
Äkta vara
Jag fick en liten inspirationskick att börja "blogga" om mat och allt vad det innebär. Jag vet så mycket mera nu, tackvare Jeppe och 2-3 superböcker där man får se sanningen i vitögat. Framförallt då om alla hårt industiprocesserade produkter som många, tyvärr, tror att är "mat". Att halvfabrikat är dålig kvalitets mat men att också en stor del av råvarorna är det är frustrerande. Man får söka länge efter ex. en skinkbit i butiken med den kortaste innehållsförteckningen som då skulle motsvara: Skinka, salt, konserveringsmedel (vilket är helt ok) En skinkbit vars ingredienser är: Skinka, salt, konserveringsmedel, 3 stabiliseringsmedel, 2 emulgeringsmedel, smakförstärkaren E621 (UNDVIK!) samt arom. (Ordet arom betdyer i dettafall rökarom eller skinkarom) .. vad är nu det för "skinka" ? Den håller inte ihop och utseende är inte tilltalande så alla dessa stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel sprutas in. Den smakar absolut ingenting så en smakförstärkare E621 injiceras för att lura hjärnan att tror att det är gott. Och förståss måste dendär rökta smaken, rökarom, finnas där för att skapa känsla av "Äkta rökt skinka". BULLSHIT! säger jag! Och för att gå ett steg längre. Hur mycket skit innehåller inte dendär skinkbiten av antibiotika och andra medicinrester som de stackars grisarna har blivit fullpropade av?
Alltför mycket är tillåtet i matindustrin för att få oss konsumenter att köpa så mycket som möjligt. Det finns så mycket att säga. Vet inte var jag skall börja men jag vill gärna dela med mig av det jag vet. Förresten skulle egna recept och matbilder piffa upp denhär bloggen också :)
Alltför mycket är tillåtet i matindustrin för att få oss konsumenter att köpa så mycket som möjligt. Det finns så mycket att säga. Vet inte var jag skall börja men jag vill gärna dela med mig av det jag vet. Förresten skulle egna recept och matbilder piffa upp denhär bloggen också :)
Mörkt kaffe & mörkchoklad..
Fredag it is. Det blir ett senare tåg mot Ekenäs. Inga speciella planer på den fronten. Söndagen besöker vi Åbo för att fira en liten Lucas som fyller 1 år :)
Haha, jag är verkligen ingen "bloggare". Men kanske man blir det någongång i tiden. Skulle helst ha en blogg som fokuserar på nått visst tema. Mat, träning, hälsa skulle kunna vara nått! Hmm hmm.. vi får se.
Sådär annars: Jobbet rullar på somvanligt och dagarna också. Det känns helt som om allt går på rutin ibland (vardagarna).
"Stiga upp, äta morgonmål, gå till jobbet, gå hem från jobbet, handla, laga mat, äta mat, träna/chilla, sova"
Jag trivs så bra här i hyddan! Vill så gärna vara här nästa år också! Och jag längar till maj. Det är vår, jag är ledig, det är varmt, solen lyser, en kall öl på en uteservering, helsingfors är vårt <3
/ vigge
Haha, jag är verkligen ingen "bloggare". Men kanske man blir det någongång i tiden. Skulle helst ha en blogg som fokuserar på nått visst tema. Mat, träning, hälsa skulle kunna vara nått! Hmm hmm.. vi får se.
Sådär annars: Jobbet rullar på somvanligt och dagarna också. Det känns helt som om allt går på rutin ibland (vardagarna).
"Stiga upp, äta morgonmål, gå till jobbet, gå hem från jobbet, handla, laga mat, äta mat, träna/chilla, sova"
Jag trivs så bra här i hyddan! Vill så gärna vara här nästa år också! Och jag längar till maj. Det är vår, jag är ledig, det är varmt, solen lyser, en kall öl på en uteservering, helsingfors är vårt <3
/ vigge